Nefropátia


Nefropatia diabética - o que é, como evitar e como tratar - #SBDCast

Nyomtatás A cukorbetegség "késői" szövődményeinek egyike, a vese kis ereinek megbetegedésére vezethető vissza. Első jele a vizeletben kóros mennyiségben nefropátia albumin nevű fehérje.

diabetes 1 type kezelése izrael kezelés láb duzzanata során cukorbetegség

Napi 30 mg albumin ürítése még nem tekinthető kórosnak, de ennél nagyobb értékek esetében már mikroalbuminuriát jelent, ami csak speciális vizsgálattal mutatható nefropátia. Az időben történő felfedezés rendkívül fontos, mert a mikroalbuminuria stádiumában elkezdett gyógyszeres kezelés - általában ún.

  • Vércukorszint étkezés után
  • Diabéteszes ~ diabéteszes vesekárosodás a 25 éve diabétesz betegek kb.

ACE-gátló vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel - megállíthatja a vesekárosodás folyamatát. Ha az albuminürítés tovább nő, makroproteinuriáról beszélhetünk. Ilyenkor rendszerint magasvérnyomás, hipertonia is társul a vesefolyamathoz.

cukorbetegség kezelésére örökre cukorbetegek diétája mintaétrend

Ekkor elengedhetetlen a vérnyomás optimális szinten tartására gyógyszerekkel. A nefropátia előrehaladtával megemelkednek a szérum-kreatinin-értékek, majd az állapot végstádiumában csak művesekezeléssel lehet életben tartani a beteget.

A vesefunkció megtartása, a károsodások időben feltartóztatása érdekében minden cukorbetegnél évente legalább egyszer 24 órás gyűjtött vizeletből vizsgálni kell az albuminürítést.

cukor cukorbetegség tünetei kezelési módszerek kezelése során erythema cukorbetegség